28 October 2014

Resepi Sambal Belacan Mempelam


Bahan-Bahan :

Sebiji Cili Merah (Cili Masak)*
6-7 Biji Cili Kampung (ikut kepedasan anak tekak)*
2 Biji Bawang Merah (Dihiris)*
Belacan 1 inci (Dibakar atau Digoreng)*
Bahan Perasa (Garam, Gula, Ajinamoto)
Sebiji Limau Kasturi (Ambil jusnya sahaja)
Mempelam (Dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan bertanda (*) dan tumbuk lumat semua bahan-bahan itu tadi.

2. Kemudian setelah lumat masukkan air limau yang telah diambil jusnya tadi. (Cik RR potong sedikit kulit limau untuk dapatkn aroma limau dalam Sambal Belacan)

3. Setelah itu perasakan sambal belacan tadi dengan bahan perasa seperti garam, gula, ajinamoto dan sebagainya.

4. Akhir sekali masukkan Mempelam bagi pelengkap belacan ini. dan siap untuk dihidangkan bersama-sama dengan Nasi Panas.


Cik RR makan sekali dengan Sup Kaki Ayam. Suami Cik RR paling suka style makan begini. Ada Sup + Belacan suami Cik RR mesti makan bertambah-tambah.


0 Beriang Ria:

Powered by Blogger.