24 September 2010

Isu Bahasa Inggeris


Percaya tak akibat tak menggunakan bahasa inggeris secara baik y'all bukan sahaja kelihatan bodoh pada orang lain tetapi pada diri sendiri! Hari ni Cik RR pergi ke masjid India, singgah untuk menunaikan sembahyang Zohor. Lepas sahaja habis tu Cik RR agak terburu-buru turun ke bawah, tetapi telah ditahan oleh sorang minah ni dengan berlagaknya speaking dengan Cik RR. Dahla dengan dialek dia bagai. Cik RR agak menyampah kot masa tu bila dia tanya "Where can I wash my face". Cik RR dengan blur cakap "not in here. down" sambil tangan menunjuk ke bawah. Tapi minah ni bukan turun tangga siap naik atas lagi! Lepas tu dia tanya Cik RR marah-marah "Where can I wash my face?!" Cik RR dah mula naik hangin sambil cakap "downstairs" dan lagi sekali tangan tunjuk bawah! tanpa toleh belakang Cik RR terus turun bawah dengan berharap minah ni ikut belakang Cik RR.

Tapi kakak Cik RR kata dia naik ke atas, tempat musolla. Sengalkah?? Kakak Cik RR kata dia dengar Cik RR cakap "there". Aik kalau ya pun la minah tu dengar macam tu jugak, tak kan lah dia tak nampak banyak kali Cik RR tunjuk tangan ke bawah??? Ni Malaysia maa. Kalau masih tak boleh tangkap inggeris orang lain, guna ja bahasa melayu. Kan senang.

4 Beriang Ria:

Skype Crew said...

berlawak smbl memberi pengajaran...
kartun yg berguna... :)

-Si Riang-Riang- said...

yup! :D

Nickelodean said...

seriously lawak. tergelak2 i baca semua kartun ni. paling tak tahan yang bahasa rojak, cos kne d batang hidung sendiri. hehe

-Si Riang-Riang- said...

haha. same lerr kiter.. tapi xla digunekan selalu.. cume biler terlupe satu2 perkataan dalam melayu @ da terbiase dengan inggeris nya.. ;)

Powered by Blogger.