30 March 2011

Anda Rasa Anda Bodoh? Kurang Cerdik? Baca Ini...


1. Orang bodoh sukar untuk mendapat kerja. Jadi dia bersenang lenang mencari apa saja pekerjaan untuk sesuap nasi. Orang pandai memerah otak untuk mendapat ijazah supaya senang mendapat kerja.

2. Orang bodoh selalu melakukan kesalahan, maka dia mengambil orang pintar yang tidak pernah salah untuk memperbaiki yang kesalahannya. Sebenarnya orang b0doh memerintahkan orang pintar untuk mengikut kehendak orang b0doh.

3. Orang pintar berusaha mendapatkan ijazah untuk mendapatkan kerja. Orang bodoh berfikir mendapatkan wang untuk membayar gaji dan ijazah orang pintar.

4. Orang bodoh tidak tahu menulis dan mengira, maka disuruh orang pintar untuk membuatnya.

5. Orang bodoh hanya berfikir pendek untuk memutuskan sesuatu, Sebaliknya orang pintar berfikir panjang untuk kejayaan bosnya orang bodoh

6. Waktu bisnes orang bodoh maju, orang pintar akan menghabiskan waktu bekerja keras untuk mendapat bonus, sementara orang bodoh menghabiskan waktu bercuti dan bersenang-lenang dengan keluarganya.

7. Mata orang bodoh akan mencari apa saja yang boleh dijadikan duit. Mata orang pintar selalu mencari perkerjaan dan pangkat dari orang bodoh.

Bill Gates (Microsoft), Dell, Henry (Ford), Thomas Alfa Edison dan lain-lain. Adalah orang-orang Bodoh yang kaya.

Ribuan orang-orang pintar bekerja untuk mereka. Dan puluhan ribu jiwa keluarga orang pintar bergantung harap pada orang bodoh.

KESIMPULAN:
Jangan selalu menjadi orang pandai, kelak dirimu akan dipergunakan oleh orang2 bodoh.

0 Beriang Ria:

Powered by Blogger.