02 October 2010

Soalan Yang Sering Ditanya Semasa Interview

Baru-baru ni Cik RR cuba nasib dengan interview di sebuah syarikat terkemuka di Kuala Lumpur. [Ini cerita yang sebenar!] Nasib tidak baik sebab Cik RR lupa nak bertanya pada yang berpengalaman tentang soalan-soalan yang bakal ditanya semasa sesi interview nanti.

Tapi, ada satu soalan ni memang tak akan terlepas punya semasa interview nanti

"Apa yang awak lihat dalam masa 5 tahun akan datang?"

"Apa yang saya lihat dalam masa 5 tahun akan datang? (Dengan penuh ketenangan)Saya akan jadi boss awak, ini kerana dalam masa 5 tahun target jualan awak jatuh menjunam dan menyebabkan boss rugi maka tindakan memecat awak adalah sesuatu yang baik untuk syarikat. Seterusnya boss akan menawarkan position awak pada saya dan sudah tentu lah saya menerimanya dengan hati yang riang gembira. Kemudian awak akan kembali ke sini untuk memohon jawatan yang saya sedang mohon ini.
Mungkin juga saya tidak perlu mengambil 5 tahun. 3 tahun pun ia sesuatu yang tidak mustahil
."
(Reaksi Cik RR: Tersenyum puas sebab dapat jawab dengan penuh keyakinan)


Apek Handsome : Baiklah. Awak boleh keluar sekarang. Terima Kasih
Cik RR : Sama-sama
Tapi sejak hari itu Cik RR tak pernah dapat telefon dari mereka. Huuu~

Apa salah saya??

6 Beriang Ria:

IN said...

tak dapat telefon sebab; apek tu baru je kena pecat. Bos dia simpan mic.tersorok kat bawah meja dan beliau terdengar perbualan anda berdua. tunggu ea, jap lagi bos cal cik untuk mempelawa kije :D

Nickelodean said...

Haha. serius ke jawab macam tu? Gamble lah.. Penuh keyakinan. Tebaik!!

-Si Riang-Riang- said...

@IN sungguh ka?? kalo dapat malam ni gaks Cik RR wat kenduri kesyukuran..

-Si Riang-Riang- said...

@Nickelodean kalo ikutkan begitulah... Tapi sikarang Cik RR macam buat salah jerrr. Apek tu tanya gitu. Cik RR jawab lerr. Huhuhu~

Nickelodean said...

Haha, kalo i jadi bos, i akan ambik sebab nak tgk betul ke Cik RR boleh buat. Tp kalau i jadi bos lah. Haha.

-Si Riang-Riang- said...

@Nickelodean Cik RR cakap Cik RR buat.. :D
apa2 pun masyeh la.. Cik RR doa moga2 Nick jadi boss la.. ley amek Cik RR keje.. eheheh ;p

Powered by Blogger.