Nasi
- 1 cawan beras basmathi
- 2 kuntum bunga jasmin (yup! Cik RR gunakan bunga Jasmin untuk bagi wangi bukan beras Jasmine)
Tutup dan masak selama 7 minit, kemudian gaul bagi ia tidak melekat dan biarkan ia stim dan tutup untuk 7 minit yang seterusnya.
Kari Cik RR
- 2 batang serai
- 1 biji cili merah segar
- 2 ulas bawang putih
- 4 helai daun limau (pilihan)
- Segenggam ketumbar
- 1 sudu tomato puri
- 1 sudu sos ikan
- 2 sudu kicap
- 1 sudu minyak bijan
- 2cm halia
- 8 ekor udang harimau yang dikupas kulitnya
- 200g kacang peas
- 220g udang dimasak kecil
- 400g tin santan
- 2 biji limau nipis, (untuk hiasan)
- 1 beg keropok udang, (untuk hiasan)
- Percikkan sedikit minyak zaitun ke dalam kuali panas dan tambah udang harimau yang dikupas tadi. Goreng selama sekitar 1 minit, lalu tambahkan 1 sudu kari paste dan goreng selama 1 minit lagi.
Kemudian tambah kacang peas, kemudian udang kecil. Setelah goreng untuk satu atau dua minit y'all boleh la menambah santan. Sentiasa kacau supaya ia tak pecah kuah. Biarkan mendidih pada suatu masa kecilkan sedikit api.
Salad Timun
- 2cm halia
- 1 sudu kicap
- 1 sudu minyak bijan
- 1 biji timun (Hiris nipis)
- Segenggam kecil ketumbar
- 1/2 biji cili merah
- Hiris timun, hiris daun ketumbar, hiris cili merah dan gaulkan semuanya di dalam satu mangkuk.
Perasa tambahan yang Cik RR gunakan ; minyak zaitun, garam dan lada hitam
Maaf ya kalau ayat Cik RR tunggang terbalik. Ini 1st time letak resepi sendiri. Hee
2 Beriang Ria:
hoh sangat suka resepi masakan. serius. baiklah mengklik 'like'. suka tak?
tapi. tapi.
tapi mengapa foto itu bertemakan botol tiger beer? ahha sila kesali. =_="
terima kasih la bagitau ye. Cik RR ni main pakai amik jek gamba. sedang menyesali la ni.. (amik plastik tong sampah dan menutup di muka)
dah tuka gambar. pastinya yang HALAL demi menjamin perut yang menawan (muke perli)
Post a Comment