12 July 2010

6 Tanda Anda Menghabiskan Terlalu Banyak Masa Online

Bukannya susah untuk menjadikan anda ketagihan berinternet. Riang-Riang bagi satu contoh. Hanya satu hari SAHAJA diperlukan, cuba beri respon dengan rakan-rakan di Facebook yang sedang update status gile-gile nya. anda mula berbalas-balas, masuk pula rakan anda yang lain dan conversation anda semakin menarik. Pada hari berikutnya anda di invite untuk bermain sebuah game, anda berjaya menanam sehingga mendapat banyak keuntungan dalam satu hari. makin lama anda di internet makin banyak yang anda jumpa dan menarik hati anda.
Jadi apa tandanya?
1. Buka sahaja komputer anda WAJIB membuka mana-mana di antara laman web di bawah ini.

2. Anda membuka lebih dari satu laman web dalam satu masa.
Tiada tujuan bukak internet. Y'all wat sumer dalam satu masa. Y'all gedik IM-ing, G-chatting, stalk Facebook orang yang anda suka, baca belog, check e-mail, dan google “6 Tanda Anda Menghabiskan Terlalu Banyak Masa Online?”

3. Anda tidak menonton televisyen anda MENDENGAR televisyen
terlalu banyak perkara di dalam internet, mendengar lebih baik. kerana
kebiasaanya kerana ahli keluarga yang tercinta pastinya akan membuat kesimpulan awal tatkala melihat sesuatu cerita sehingga hilang semua selera melihat. Jadi anda lebih berminat menonton episod-episod lepas di internet sahaja. lebih senang melihat bersendirian.

4. Tiada rakan untuk berjumpa in person
Ia bermula dengan random friend yang anda ADD di Facebook, setiap hari anda hanya bercakap dengan dia. Anda semakin jauh dengan rakan sekolah. Rakan sekolah pula mula terlupakan tentang anda. Anda mahu berjumpa dengan kawan facebook ini tapi dia memberi pelbagai alasan. Sejak hari itu anda menjalinkan hubungan persahabatan dengan ramai orang tapi berharap mereka yang mengajak anda dahulu. Malang sekali mereka tidak mengajak anda untuk berjumpa.

5. Kurang Bercakap tapi Banyak Menaip
hidup anda ialah update status, kerja anda ialah kira berapa komen anda dapat setelah meletakkan gambar baru, masa depan anda ditentukan melalui kuiz

6. Anda tahu semuanya sebelum ia berlaku
Anda membaca lebih dari 800 blog setiap hari. Bahkan anda juga tahu selebriti mana yang mati sebelum selebriti tu juga tau dia akan mati. Bukan itu sahaja anda boleh tahu jaringan gol yang tepat tanpa pemain bola tue bermain sekalipun. Kawan menghantar video pada anda, tapi anda sudah melihatnya untuk kali ke-300. Setiap kali rakan anda menghantar sesuatu artikel anda pasti sudah melihatnya juga. Yang paling penting anda sudah lihat semuanya dahulu. Tapi peliknya anda tidak tahu ramai kawan anda membenci anda. Pemain internet tegar harus belajar untuk berbohong sekali sekala dan berkata "saya tidak pernah melihat perkara seperti ini". sesekali mereka 'kembang' tidak jadi masalah bukan.

Kalau anda mempunyai kesemua ciri-ciri diatas. ayuh bersama-sama buat ombak dengan Riang-Riang :)
P/S : Tapi saya faham ada sesetengah line internet yang membataskan anda untuk berinternet dengan lebih lama.

0 Beriang Ria:

Powered by Blogger.